Psikolojik Danışmanlık Merkezi Açmak İçin Gerekli Evraklar | Bilgilendirme
+90 (322) 458 0 458 & +90 (507) 204 61 82
Sosyal Medya Hesaplarımız

Psikolojik Danışmanlık Merkezi Açmak İçin Gerekli Evraklar

Psikolojik Danışmanlık Merkezi Açmak İçin Gerekli Evraklar

Psikolojik Danışmanlık Merkezi Açmak İçin Gerekli Evraklar Neler?

Psikolojik danışmanlık merkezleri akıl ve ruh sağlığı alanında faaliyet göstermek için alınır. Özel muayenehaneler açarak da psikolog ya da uzman psikolog olarak hizmet verebilirsiniz. Ancak psikolojik danışmanlık merkezi açmayı düşünüyorsanız en az 3 kişiden oluşan bir işletme olmalıdır. Bunun için de psikolojik danışmanlık merkezi açmak için gerekli evraklar toplanmalıdır. Evraklar toplandıktan sonra gerekli prosedürler işletilmeye başlanacaktır.

Psikolojik danışmanlık merkezi açmak için gerekli evraklar ile aile danışmanlık merkezi açmak için evraklar neredeyse aynıdır. Danışmanlık merkezi için yer bakmak ve ilgili kurumlardan evrak toplamak gerekecektir. Psikolojik danışmanlık merkezi açmak için gerekli evraklar için zaman harcamak istemiyorsanız mali müşavir ile de görüşebilirsiniz. Sizin için çoğu adımı yapacak olup birkaç işlemi siz yapabileceksiniz. Psikolojik danışmanlık merkezi ruhsat alma aşaması ve sonrasına dair bilgili olduklarından aşamalar kolayca yapılır. Danışmanlık merkezi açmak için gerekli evraklar şunlardır;

  • İlk olarak psikolojik danışmanlık ve rehberlik lisans diplomasını evraklar arasına eklemelisiniz.
  • Yüksek lisans yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Sadece PDR lisans diploması psikolojik danışmanlık merkezi açmak için yeterli değildir. Aile danışmanlık merkezi açmak için aile danışmanlık sertifikası yeterliyken aynı durum psikolojik danışmanlık merkezi için geçerli değil.
  • Mali müşavirden yardım alıp evrakları toplamasını isteyebilirsiniz. Dilerseniz de kendiniz tüm evrakları tamamlayabilirsiniz. Yalnız şirket türüne karar vermeyi unutmamanız gerekir.
  • Psikolojik danışmanlık merkezi açma yönetmeliğine göre kuracağınız şirkete göre toplayacağınız belgeler de değişecektir.
  • Kurulacak şirkete göre danışmanlık merkezi açmak için bütçenizi de gözden geçirmeniz gerekir. Her şirket için kuruluş sermayesi olarak belirlenen miktar farklıdır. Seçtiğiniz şirket türüne göre de masraflarınız değişecektir. Psikolojik danışmanlık merkezi açmak için gerekli evraklar kadar maliyet hesaplaması da önemlidir. Doğru şekilde yapılmadığı sürece bütçenizi zorlayabilirsiniz.

Psikolojik danışmanlık merkezi açacak kişinin;

  1. Kimlik fotokopisi, lisans diploması, yüksek lisans belgesi
  2. Adli sicil belgesi
  3. C kimlik no ya da vergi kimlik no
  4. Başvuru yapmaya yetkili olduğuna dair evrak ( 18 yaşını doldurmuş olmak vs. )
  5. İlgili müdürlükçe istenilen başka belgeler
  6. İş sözleşmesi
  7. İtfaiye raporu
  8. Deprem raporu
  9. Psikolojik danışmanlık merkezinde büro, teknik ve temizlik işlerini yapacak 1 kişi olmalıdır. Bu kişinin iş sözleşmesi de evraklara eklenmelidir. İşletme açacak psikolojik danışmana ek olarak en az 1 tane daha psikolojik danışman olmalıdır.
  • Evrak toplama işlemi yaparken diğer yandan şartları sağlayacak danışmanlık merkezi bulmanız gerekmektedir. Yasal olarak belirlenen kriterlere uygun kiralık mekan bakmalısınız.
  • Psikolojik danışmanlık merkezi adresi
  • Psikolojik danışmanlık merkezi telefonu ve krokisi

Ofis bakarken en az 2 tuvaleti olması ve müdür odası da gerekir. Diğer ayrıntılar için ilgili yönetmeliği inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda duvarların ses geçirmemesi de gerekir. Duvarların ses geçirgenliğine danışanın bilgilerinin gizliliğini korumak için bakılır. Yangın merdiveni bulunmayan kurumlara ruhsat verilmemektedir. Engelli girişini kolaylaştıracak özelliklerde danışmanlık merkezi tutulmak zorundadır.

Yukarıda sayılan belgeler 2 nüsha halinde hazırlanıp il müdürlüğüne teslimi yapılır. Belgeler teslim edildikten sonra ofisin evraklara uygunluğunu kontrol edilmek için il müdürlüğü tarafından denetim yapılır. Yapılan denetimlerde eksiklikler varsa ruhsat için beklemeniz gerekir. Eksiklikleri tamamlamanız için uygun süre verilir. Tamamlandıktan sonra sorun olmaması halinde Valilik tarafından olur verilir. Valilik oluru aşamasına kadar her detay tam olmalıdır. Valilik oluru sonrasında ise ruhsat almanız mümkündür.